O KS KOVOR

Pomembnejši uspehi

Arhivsko gradivo o KS Kovor je zelo pomanjkljivo, delno tudi založeno ali izgubljeno. Manjši del zapisnikov od leta 1977 do danes je v pisarni KS Kovor. Iz zapisnikov in iz ustnega izročila lahko povzamemo pomembnejše uspehe, ki jih je dosegla KS Kovor.

KS Kovor je imela več predsednikov, ki so imeli oporo v članih sveta krajevne skupnosti. Krajevni svet je štel od 9 in 13 članov, po potrebi pa so k sodelovanju ob posameznih večjih akcijah povabili še druge krajane in tako oblikovali gradbene, pripravljalne in gospodarske odbore (komisije).

Predsedniki KS Kovor so bili: Marjan Rovtar, Milan Zupan st., Anton Šivic, Anton Pušavec, Janez Bertoncelj, Borut Sajovic, Janez Šter, Romana Šparovec in Franci Smolej.

Vsakogar izmed predsednikov in članov njihovega sveta zaznamuje delovni pečat. Pod predsedovanjem Milana Zupana – Kunšta so se začeli pogovori za telefonsko povezavo. To sta nadaljevala Janez Bertoncelj in Anton Pušavec. Anton Šivic je zaznamoval predvsem prizadevanja za cestno strukturo in asfaltiranje cest na Hudo in Loko.

Za časa Antona Pušavca so se začeli pogovori z župnijskim uradom za odkup zemljišča za pokopališče. Zgrajen je bil tudi prvi del kanalizacije v Grabnu ter obnova mostu čez Cikavec. Borut Sajovic je uspel realizirati zahteven projekt mrliških vežic in otroškega igrišča ter zastavil načrte za realizacijo čistilne naprave.

V zadnjem obdobju je vidna pridobitev temeljna prenova športnega igrišča, ki se imenuje Športni park Kovor, ki je nastal pod mandatom Janeza Štera.

Leta 2008 je KS Kovor z Občino Tržič podpisala sporazum, s katerim se je nekdanji Zadružni dom prenesel v last krajevne skupnosti. Z odločitvijo 19-ih kmetov, lastnikov deleža zadružnega doma, je z denacionalizacijo dobilo vrnjen objekt, a so se ti odločili, da ga podarijo krajevni skupnosti Kovor s pogojem, da objekt nikoli ne sme priti v druge roke.

Stavbo, v kateri so že dlje časa poslovni in stanovanjski prostori, so v času mandata Romane Šparovec, kasneje pa predsednika Franca Smoleja, začeli obnavljati. Sedaj je v njej dvoje stanovanj, trgovina Kovor, pekarija Kovor, LD Dobrča in prodajalna sveč Franc Bakan. S stroški najemnim, bo KS Kovor dom nadalje vzdrževala kot dober gospodar.

Iz rente, ki jo KS Kovor dobiva za deponijo odpadkov, se je oblikoval sklad, ki so ga krajani na pobudo Franca Smoleja na Zboru krajanov (13.5.2011) namenili za izgradnjo večnamenskega prostora poleg gasilskega doma. Del sredstev so pridobili iz evropskih sredstev iz Sklada za razvoj podeželja.

V juniju 2014 so projekt, ki ga je oblikoval Studio R, Premrl in Partner d.n.o., začeli realizirati pod okriljem podjetja AS-PRIMUS d.o.o.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Preberi več